Ligging

Ligging van het natuurgebied de Morvan


Het regionaal natuurpark de Morvan is het hart van de 4 departementen: Nièvre, Saône-et-Loire, Yonne en Côte d’Or. Deze 4 departementen vormen tezamen Bourgondië. Het park, de Morvan, is circa 283.000 hectare groot en er wonen ongeveer 35.000 mensen, verdeeld over 65 gemeenten en 10 ‘villes portes’ (steden aan de rand). De Morvan is wellicht het oudste stukje Frankrijk. Gevormd uit vulkanen en bergen. Tegenwoordig ligt het hoogste punt, de Haut Folin, slechts nog op een hoogte van 901 meter. De Morvan bestaat uit loof- en naaldbossen, weilanden , kloven, dalen, rivieren, meren en vennetjes. Natuurpark de Morvan ontstond in 1970. Het doel was het ontwikkelen van milieuvriendelijke activiteiten, zoals: kleinschalig toerisme en het leven in de natuur. De Morvan heeft een boeiende en rijke flora en fauna. Zeldzame vogelsoorten en talrijke zoogdieren.

Cultuur en omgeving
De officieuze hoofdstad ligt in het zuidoosten en heet Château-Chinon. Met 3000 inwoners is dit niet veel meer dan een dorpje. Op cultureel gebied belangrijkere plaatsen zijn: Saulieu, Vézelay, Avallon en Autun. Saulieu ligt aan de oostzijde en heeft een reputatie op gastronomisch gebied. Vézelay is in cultureel opzicht heel belangrijk met de schitterende basiliek Sainte-Madeleine. Avallon ligt iets ten noorden van de Morvan, boven op een granieten rots. Eveneens aan de oostkant ligt Autun. Een buitengewoon aantrekkelijk stadje, gebouwd onder auspiciën van keizer Augustus rond het begin van de jaartelling. In Autun zijn nog diverse bouwwerken uit de Romeinse tijd te vinden. Belangrijk in cultureel opzicht is zeker Bibracte, door Julius Caesar in De bello Gallico “verreweg de grootste en welvarendste stad van de Haedui” genoemd. Het oppidum Bibracte lag op de Mont Beuvray en was de hoofdstad van de Haedui, een stad met circa 10.000 inwoners. Aan de voet van de Mont Beuvray is het musée de Bibracte te vinden. Een fraai modern museum.

Meren in de Morvan
In de Morvan zijn diverse meren te vinden. De bekendste zijn lac de Pannecière en lac des Settons. Dichterbij is
een heel leuk meertje te vinden waar het ’s zomers goed toeven is.Terrein 03

Sportactiviteiten
In en vlakbij de Morvan zijn talrijke mogelijkheden voor sportief vermaak. Wandelen, mountainbiken en paardrijden. Of kanoën op de Arroux, parapenten en in de winter langlaufen.

Wacht niet te lang en reserveer uw verblijf !

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.